Hyr ut | Studentlya.nu

Vare sig du hyr ut din hyresrätt eller din bostadsrätt så finns det en del saker du bör komma ihåg. Här är några punkter som kan vara bra att tänka på:

1. Försök få tag på referenser hos tidigare personer som hyrt ut sin lägenhet till personen. Du kan också begära någon månads hyra i förskott som säkerhet.

2. Gör en kreditkontroll via UC. En kreditupplysning är ekonomisk information om ett företag eller en person, och innehåller främst finansiella uppgifter men även information om aktuell adress, civilstånd och för juridiska personer även riskklass och riskprognos. Vilken upplysning som passar ditt behov bäst beror på hur mycket underlag du behöver ha för att kunna fatta beslut om du vill hyra ut til personen eller ej.

3. Förbered och skriv ett hyresavtal. I kontraktet bör det stå vad som ingår i hyran och hur länge kontraktet gäller. Om du inte vill att hyresgästen ska få måla och tapetsera om utan ditt tillstånd, kan du skriva in ett förbud om det i kontraktet.

4. Ordna med telefon, el, internet etc. Kom överens om hur telefonabonnemang skall ordnas. Det vanligaste är att andrahandshyresgästen har eget abonnemang. Läs av elmätaren vid uthyrningens början och slut, om andrahandshyresgästen skall ha eget elabonnemang. Använd standardformulär för hyreskontrakt som finns här på Studentlya.nu. Andrahandshyresgästen bör ha en hemförsäkring.

5. Kontakta hyresvärden/bostadsrättsföreningen. Om du hyr ut i andra hand - kontakta hyresvärden alternativt bostadsrättsföreningen och få godkännande från dem.

6. Gör upp en inventarieförteckning. Om du hyr ut möblerat, gör upp en inventarieförteckning och anteckna vad som ingår. Fotografera gärna! Det är viktigt att man gör en gemensam besiktning av lägenheten och dokumenterar eventuella skador som finns vid uthyrningen.

7. Städning. Städa ordentligt och låt nya hyresgästen inspektera. Då är det större chans att du får tillbaka lägenheten i samma skick.

8. Reservnycklar. Berätta för hyresgästen vem som eventuellt har reservnycklar om han eller hon låser sig ute.

9. Tredjehandsuthyrning. Bestäm dig för om det ska vara tillåtet med tredjehandsuthyrning eller ej.

Hitta ett jobb hos LeoVegas