Tips & råd | Studentlya.nu


1. Gå in regelbundet på Studentlya.nu!
Besök Studentlya.nu regelbundet när du söker bostad. Detta eftersom en lägenhet kan komma upp på förmiddagen för att sedan vara borta efter lunch. För att öka på dina chanser så måste du vara aktiv i ditt bostadssökande.

2. Var försiktig vid tecknande av andrahandskontrakt.
Det förekommer tyvärr bedrägerier på nätet och därför är det viktigt att du säkerställer att lägenheten faktiskt finns och att den som hyr ut den har rätt att göra så. Läs gärna vår varningssida LÄNK.

Det kan gå snabbt att få ett andrahandskontrakt och kraven är oftast inte lika höga som för ett förstahandskontrakt. Det gäller dock att vara försiktig och veta dina rättigheter! Du riskerar att åka på ett osäkert eller olagligt kontrakt med ockerhyra. Du kan göra en anmälan till hyresnämnden i efterhand och få tillbaka pengarna, men tänk på att spara all dokumentation.

3. Var inte kräsen med VAR du vill bo.
Ta reda på hur kommunikationer fungerar, speciellt på kvällar och helger. Kanske går pendeln, tåget eller bussen raka vägen till jobbet, skolan, flickvännen eller bästisen. Åk själv ut till olika förorter för att bilda dig en egen uppfattning. Det är oftast lättare att hitta en lägenhet längre ut från stan.

4. Kolla upp om din kommun erbjuder hyresgarantier.
Hyresgarantier är en ny möjlighet, som dock inte alla kommuner använder sig av, men som kan hjälpa dig att få ett hyreskontrakt om du till exempel är student. Kontakta din kommun och hör dig för om möjligheterna.

5. Sök boende tillsammans.
Genom att söka bostad tillsammans med andra får ni fler valmöjligheter, både vad gäller storlek och betalningsvilja. Det kan ibland vara lättare att hitta en fyra än en etta. Ofta står bara en person på kontraktet, vilket kan leda till problem om någon av kompisarna är sen med hyran, eller plötsligt måste flytta. Ett tips är att skriva ett kontrakt om uppsägningstid gentemot varandra. Eller kolla om hyresvärden använder sig av ”kompiskontrakt”.

6. Annonsera själv.
Använd lapp och tejptekniken, den är billig. Många, framför allt studenter, vill hyra ut i andra hand när de reser utomlands, pluggar eller jobbar på annan ort. Men var försiktig - gå aldrig och titta på en lägenhet ensam, det finns många som vill utnyttja desperata bostadssökande. Studentlya.nu kommer inom kort att lansera möjlighet för dig att utannonsera att du söker bostad.

7. Sprid till så många som möjligt att du söker bostad.
Använd ditt egna kontaktnät, mejla olika mejlinglistor, sprid det på facebook, be att få ordet en stund vid uppropet och prata med alla du känner. Man vet aldrig när något kan dyka upp. Be vänner att regelbundet gå in på Studentlya.nu åt dig.

8. Ha alltid dina papper redo.
Din blivande hyresvärd vill ofta se en massa papper – se till att ha dem redo för att inte missa chansen. Det gäller oftast personbevis, anställningsintyg, referenser, inkomst, bankutdrag, antagningsbevis om du ska börja plugga med mera. Kanske kan du fixa en borgensman eller liknande back-up om du misstänker att dina papper ser halvbra ut.

9. Ge inte upp!
Var alltid trevlig och artig, även om det känns hopplöst ibland. Man vet aldrig vem som kan tänkas bli ens framtida hyresvärd! Använd servicen under Leta bostad på Studentlya.nu . Där finns också exempel på ansökningsbrev, tips och råd och var du kan vända dig om du råkar illa ut

Hitta ett jobb hos LeoVegas